De Valkenburgse Wielerclub

De Valkenburgse Wielerclub is opgericht op 13 september 1970 in de wielerstad Valkenburg. Doel van de vereniging is het organiseren van fietsactiviteiten in groepsverband. Daarbij speelt het gezelligheidsaspect een grote rol.

Leden van de Valkenburgse Wielerclub, mannen en vrouwen, komen uit Valkenburg aan de Geul en omgeving. Hierbij varieert de leeftijd van 20 tot 80 jaar.

Activiteiten

Van maart tot en met oktober worden elke zondag in groepsverband toertochten op de weg gereden. Hierbij is de centrale ligging van Valkenburg een ideale uitgangspositie om een afwisselend programma te rijden. De Belgische Voerstreek en Hoge Venen, de Duitse Eifel en midden-Limburg zijn allemaal gebieden waar gereden wordt, elk met hun eigen karakter.

Tijdens het wielerseizoen zijn er ook nog een meerdaags fietsweekend, een tijdrit, een eigen atb-toertocht en rijden sommige leden diverse cyclosportieven en toertochten in binnen- en buitenland.

Verder organiseert de VWC jaarlijks een wandeltocht en feestavond voor de leden en wordt medewerking verleent aan de organisatie van verschillende evenementen, zoals de  wielerklassieker van Nederland, de Amstel Gold Race, die elk jaar in Valkenburg aan de Geul op de Cauberg finisht.

Werkwijze

Elke zondagochtend van begin maart tot eind oktober vertrekken 3 verschillende groepen tussen 8:30 en 10:00 uur vanuit de Polfermolen in Valkenburg. De vertrektijd is afhankelijk van het seizoen en de lengte van de geplande rit, waarbij terugkomst in Valkenburg altijd rond 12:30 zal zijn. De 3 groepen rijden elk met een eigen gemiddelde snelheid en doelstelling. Afhankelijk van sportieve instelling en gesteldheid kan eenieder de groep uitkiezen die het beste bij hem of haar past:

De A-groep is de snelle groep:

  • Gemiddelde snelheid = 28 - 32 km/uur, afhankelijk van de route.
  • Afstanden = variabel van 80 tot 125 km.

De B-groep is de sportgroep:

  • Gemiddelde snelheid = 25 - 28 km/uur, afhankelijk van de route.
  • Afstanden = variabel van 50 tot 100 km.

De C-groep is de toergroep:

  • Gemiddelde snelheid = 22 - 25 km/uur, afhankelijk van de route
  • Afstanden = variabel van 50 tot 100 km. 

Belangrijk tijdens de ritten is het motto: samen uit, samen thuis, dus bij pech helpt men elkaar om samen zo snel mogelijk weer verder te gaan. In elke groep is een wegkapitein die hierop zal toezien. Bij terugkomst in Valkenburg worden vervolgens nog eens alle sterke verhalen van de dag met een kop koffie besproken in ons clublokaal Leeuw aan de Brug.

Clublokaal: Leeuw aan de Brug, Theodoor Dorrenplein 22, 6301 DV  Valkenburg aan de Geul, telefoon: 043 - 609 88 87